Nejdříve si zpracujeme suroviny na těsto koláče. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a dáme ho alespoň na dvě hodiny do ledničky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky. Dále si vezmeme k ruce nepřilnavou pánev se silným dnem. Do ní dáme rozehřát máslo a přidáme cukr. Počkáme, až se rozpustí, a pánev odstavíme z ohně. Naskládáme na ni jablka a znovu zapneme sporák na střední plamen. Jablka promícháváme tak, aby byla všechna obalená vzniklým karamelem. Postupně si regulujeme teplotu, aby se nám jablka nepřipalovala, ale zároveň byla skutečně dostatečně obalená karamelem. Máme-li jablka hotová, připravíme si žáruvzdornou kulatou formu. Do ní vyskládáme jablka v karamelu a přikryjeme připraveným těstem. Uděláme do něj několik dírek na unikání páry. Takto připravený koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme cca 20 minut. Upečený koláč vyndáme z trouby a překlopíme na talíř či tác. Koláč Tarte tatin nejlépe podáváme teplý, chutný je se zmrzlinou či šlehačkou.
Poznámka: Tarte tatin je slavný francouzský koláč, který vznikl omylem, když Stéphanie Tatin (majitelka francouzského hotelu), příliš opekla jablka a měla obavu, aby se jí při pečení koláče nespálila. Proto se rozhodla strukturu koláče obrátit tak, aby ovoce bylo vespod a těsto nahoře, a čekala, jak to s koláčem dopadne. A povedlo se!